Tereyağının Faydaları Nelerdir? Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağının Faydaları Nelerdir? Tereyağı Nasıl Yapılır?

 

 

Bir takipçimize söz vermiştik bizden kan grubuna göre tereyağı ile ilgili bir makale yazmamızı istemişti. Son zamanlarda tereyağı ile ilgili zararlı algısı yaratılmış olmasına rağmen halkımız arasında tereyağı çokca tüketilmeye devam ediyor. Aslında Bozkırda otla beslenmiş hayvanlardan yapılan tereyağı çok daha faydalıdır. Tereyağı aslında diğer pek çok yağ çeşidine oranla çok faydalı ve bir o kadar da hakkında az bilgiye sahip olduğumuz bir gıda. Gerçek tereyağı %80-90 oranında süt yağı içeriyor, kalanı ise su ve süt katısından oluşuyor. Tereyağını sağlığımız için oldukça faydalı yapan şey içinde yer alan farklı çeşitlerdeki yağ asitleri. Bağışıklık sistemini güçlendiren lorik ve butrik asit ise bunlardan bazıları. 

 

Yağ asitlerinin yanı sıra tereyağında yağda eriyen ve vücudumuzda depolabilir olan A,D,E; K vitaminleri ve çinko, iyot, lektin ve selenyum da bulunuyor. Şunu belirtmeden geçemiyeceğim. Tereyağındaki kolesterol söylemi şehir efsanesi. Tereyağı, Kemik ve diş gelişimi açısından da oldukça başarılı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de özellikle ilk 2 yaş dönemindeki çocukların, yağda çözülen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini kolaylaştıran temel yağ asitleri açısından zengin besinlerle, özellikle de süt yağı açısından zengin tereyağı ile beslenmesinin önemli olduğunu gösteriyor.

 

Tereyağı Nasıl Yapılır?

 

 

Eve düzenli olarak taze çiğ süt alıyorsanız size önerimiz kaymaktan tereyağ yapımı olacaktır. Bu yöntem için öncelikle bir şekilde hammadde elde etmemiz gerekiyor. İşte size üç farklı yöntem:

  • Sütü sağlığınız açısından kullanmadan önce zaten kaynatıyor olmalısınız. Kaynama sırasında sütün üzerinde oluşan yağlı kaymakları alıp biriktirebilirsiniz.
  • Yoğurt yaparken sütün üzerinde oluşan kaymakları da, yoğurdun kendi kaymağını da aynı şekilde kullanabilirsiniz.
  • Biriktirmeye karar verirseniz her seferinde topladığınız kaymakları kapaklı bir kap içerisinde derin dondurucuda saklamayı unutmayın.
  • Kaymakları tereyağı yapacak miktara gelene kadar biriktirmeye sabrınız veya zamanınız yoksa da çiğ krema satın alabilirsiniz.

Tereyağı yapımına karar verdiğinizde malzemenizi önce oda sıcaklığına getirin. Hammaddenizi tereyağı oluşana kadar çırpmanız için iki farklı yöntem önerebiliriz:

  • Malzemeyi kapaklı bir cam kavanoza koyun, kapağını sıkıca kapatın ve kıvamı koyulaşana kadar 15-20 dakika boyunca sallayın.
  • Malzemeyi derin bir kabın içine koyun, el blenderi veya mutfak robotu ile orta hızda yağın ayrıştığını görene kadar çırpın.
  • Kaymak yağı ayrıştığında içerisine az soğuk su ekleyip tekrar çırpın. Su ve yağ ayrıştığında tereyağınız hazır demektir. Bir süzgeç veya tülbent yardımıyla, fazla suyun çıkması için kaşıkla bastırarak tereyağınızı süzün.

    Dilerseniz tereyağına bu aşamada tuz ekleyebilir, çeşitli otlar ve baharatlarla da çeşnilendirebilirsiniz. Ev yapımı tereyağı çok çabuk bozulur, bu sebeple ya çabuk tüketmeli ya da buzlukta saklamalısınız.

 

 

Dr. Aidin SALİH Gerçek Tıp kitabında tereyağından aşağıdaki gibi bahseder: 

"""Eski zamanlardan beri merhem ve ilaçlar için kullanılmaktadır. Mide ve bağırsakları rahatlatıcı, vücudu kuvvetlendirici özelliğe sahiptir.


"O" ya da "B" kan grubuna sahip sağlıklı insanlar haftada 2-3 defa tereyağı tüketebilir. Ancak tereyağı "A" ve "AB" kan grubu taşıyanların tabiatına uygun değildir. Onlar tereyağını hazmedemezler. Hazmedilemeyen kalıntılar sivilce, çıban oluşumuna ve damar tıkanıklığına yol açar. Nüfusunun çoğu "A" grubu kan taşıyan Tibet'te halk tereyağını küflendirerek yer.""" 

 

Daha önce yazdığımız " Sağlıklı Bir Kahvaltı Nasıl Olmalı." makalemizi de tavsiye ediyoruz ve linkini aşağıya bırakıyoruz :)

 

""" Sağlıklı Bir Kahvaltı Nasıl Olmalı. """