Kedi Otunun Faydaları Nelerdir?

Kedi Otunun Faydaları Nelerdir?

Uykusuzluk çekiyor musunuz yoksa düzgün bir gece uykusu alamamaktan bıktınız mı? MS 2. yüzyıldan beri uykusuzluğu, kaygıyı ve sinirsel huzursuzluğu hafifletmek için kullanılan bir bitki olduğunu biliyor muydunuz? Bu doğal ve bitkisel uyku dostuna kedi otu deniliyor.

 


Genellikle doğanın sakinleştiricisi olarak adlandırılan kedi otu, sinir sistemini düzenlemek, uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik, stres ve endişeyi gidermek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Kedi otu ayrıca sinirlerin hassasiyetini azaltan doğal bir ağrı kesicidir. Bu yazımızda şifa kaynağı olan kedi otu hakkında detaylı bir araştırmayı açıklayacağız. Daha fazla bilgi edinmek ve şifa bulmak için okumaya devam edin.

 

Kedi otu Nedir?

 

Valeriana officinalis veya basitçe kedi otu, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'daki çayırlarda çok miktarda yetişen bir bitki türüdür.  Bitkinin beyaz, pembe veya mor çiçekleri bulunur. Nemli bölgelerde boyu 1,5 metreye kadar uzar. Kedi otu terimi Latince “valere” sözcüğünden türemiştir. Ve terim "güçlü olmak" veya "sağlıklı olmak" anlamına gelmektedir.

 


Kedi otu, kökü kurutulmuş ve bitkisel bir ilaç olarak kullanılan çiçekli bir bitkidir. Kedi otu, alternatif tıpta yıllarca uyku problemlerinin (uykusuzluk) tedavisinde etkili bir yardımcı olarak kullanılmıştır.

 


Araştırmalar ile kanıtlanmamış diğer faydaları arasında anksiyete, stres, depresyon, dikkat eksikliği bozukluğu, kronik yorgunluk sendromu, titreme, epilepsi, menopoz semptomları ve diğer durumların tedavisi yer almaktadır.
Kedi otunun herhangi bir tıbbi durumun tedavisinde etkili olup olmadığı kesin değildir. Ancak bu ürünün tıbbi kullanımı birçok sağlık kurumu tarafından onaylanmamıştır. Kedi otu, doktorunuz tarafından size reçete edilen ilaçların yerine kullanılmamalıdır.

 


ABD'de kedi otu kökü esas olarak bir uyku yardımcısı olarak satılırken, Avrupa'da huzursuzluk, titreme ve anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılır.

 

Kedi Otunun Faydaları

 

 

Kedi otu (bilimsel adı Valeriana Officinalis), ormanlarda ve nehir kıyılarında bulunabilen bir Avrupa yerli bitkisidir; yüksekliği yaklaşık 1,5 metre olup, sağlam sapı ve beyaz çiçeklerden oluşur.

 


Bu bitkinin birçok tıbbi faydası vardır: uyku bozuklukları, depresyon, sinirsel astım, histerik durumlar, migren ve mide ağrıları dahil psikolojik stres gibi hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kedi otu ayrıca kas, eklem ağrısı ve adet krampları için de kullanılabilir. Araştırmalar, kedi otunun beyin ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi olduğunu, bu da onu birçok insan için uygun bir potansiyel tedavi haline getirdiğini gösteriyor. Sadece farklı rahatsızlıkları ve ağrıları yatıştırmakla kalmaz, aynı zamanda kaygı ile ilgili sorunların çözümünü de vaat eder. Bu bitki Yunan döneminden beri uykusuzlukla savaşmak için kullanılmaktadır. Bu şöhret onu aynı zamanda tüketiciler tarafından düzenli olarak satın alınan tıbbi bitkilerden biri yapmıştır. 

 

Kedi Otu (Valerian) nasıl kullanılır?

 

 

•    Kedi otu güçlü bir sedasyon etkisine sahip olabileceğinden, en iyisi akşamları yatmadan 30-90 dakika önce alınmalıdır. Ancak günün erken saatlerinde stresi azaltmak, adet öncesi krampları ve semptomları gidermek için alınabilir. 
•    Daha önce hiç kedi otu almadıysanız, küçük bir dozla başlayıp, nasıl tepki verdiğinizi ve olası yan etkileri görmek ve aynı zamanda çok küçük bir azınlık içinde olmadığınızdan emin olmak için ilerlemek isteyebilirsiniz. 
•    Etkilerini çabuk hissedebilirsiniz, ancak genel olarak, gerçekten etkili olmaya başlamak için kedi otu en az 2 hafta süreyle alınmalıdır.
•    Bitkisel çay olarak tüketebilirsiniz. 1 çay kaşığı kedi otu kökünü 1 bardak kaynar suya ekleyin ve en az 10 dakika demleyin. Daha güçlü bir ekstraksiyon için bitkileri su ile 5 dakika kaynatın ve süzün. Sakinleştirici faydalarını artırmak için zencefil gibi otları veya papatya, çarkıfelek ve limon balsamı gibi otları karıştırmak isteyebilirsiniz. Güvenli bir kombinasyon için bir bitki uzmanına danışmak en iyisidir.
•    Kapsül şeklinde almak genellikle bitkileri sıvı halde almak kadar etkili olmasa da, faydası görülmektedir. Günlük 250 ila 600 miligram kullanmak gerekebilir.

 

Yan Etkileri Nelerdir?

 

Kedi otu genellikle herhangi bir olumsuz reaksiyon olmadan alınır. Bununla birlikte, nadir olsa da, kedi otu aşağıdaki gibi olumsuz yan etkilere neden olabilir:
•    Baş ağrısı
•    Heyecanlanma
•    Huzursuzluk
•    Kalp rahatsızlıkları
•    Uyuşukluk
•    Halsizlik

Kedi otu, pembe çiçekli bir bitkidir. Anksiyete ve uykusuzluk semptomlarını hafifletmek için kullanılmıştır. Kedi otu, kadınlarda hormon semptomlarını azaltmak için de kullanılmıştır. Hap, toz veya özüt olarak alınabilir. Aynı zamanda bir çay haline getirilebilir veya bir merhem olarak uygulanabilir.